Taxus gebruiken als haagplant?

Taxus is een geslacht van de coniferen en is een erg robuuste wintergroene haagplant. Het is een vrij traag groeiende plant die zeer oud kan worden. Het geslacht Taxus bestaat uit bomen met mooie vormen en fraaie bladeren en is gedurende het hele jaar in de bloei wat natuurlijk een bepaalde sfeer afgeeft. Het hout van de Taxus plant behoort tot de zwaarste en duurzaamste naaldhoutsoorten. Het hout is hard, taai, vast, duurzaam en decoratief. Het hout werkt en scheurt weinig. Taxus groeit doorgaans traag, waardoor het hout een fijne structuur en nerf ontwikkeld, met fijne jaarringen en een fraaie tekening op het dosse vlak.

Er zijn vele gebruiksmogelijkheden voor deze bomen. Zo kunnen er mooie tuinafscheidingen van worden gemaakt, of prachtige schuttingen. Ook zijn ze uitermate geschikt om als haagplant te gebruiken.

Taxus heeft weinig verzorging nodig en is niet moeilijk in onderhoud. Als u de juiste taxussorten kiest, dan kunt u gerust een paar jaar zonder bijmesten.

Als Taxus al onderhoudsarm is, hoeft het wel gesnoeid te worden.  Snoeien hoeft dan niet zo heel erg veel tijd in beslag te nemen. Net zoals bij andere haagplanten is het verstandig om snoei- en onderhoudswerkzaamheden uit te stellen als de boom uitgebloeid is.

Taxus brengt in maart/april zijscheuten voort, die in de volgende herfst uitkomen en voorzien zijn van jonge bladeren. Deze bomen kunnen vroeg worden gesnoeid. Blijft de laatste lichtbruine, nog jonge scheut staan, dan zal deze het volgende jaar uitlopen en meegaan in een mooie lage struik.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *